Jumaat, 27 November 2009

Parti Politik Menghalang Media Membuat Liputan

Pusat bagi Kewartawanan Bebas (CIJ) menggesa parti-parti politik tidak menghalang mana-mana organisasi media daripada membuat sebarang liputan majlis. Persatuan itu tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan Selangor pimpinan pakatan pembangkang yang tidak membenarkan Utusan Malaysia daripada membuat liputan sidang media yang diadakan. Pengamal media adalah profesional, tanpa mengira parti politik mana yang menjadi gabungan media itu, mereka seharusnya dibenarkan membuat liputan majlis yang dianjurkan oleh kerajaan negeri.


Rabu lepas, wartawan Utusan Malaysia Abdul Yazid Alias mendakwa beliau telah dihalang menghadiri sidang akhbar Setiausaha Persatuan Pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Selangor (Selproa), Ng Yap Hwa. CIJ selain daripada menekankan perlunya pihak media dibenarkan membuat liputan sebarang majlis dan isu-isu yang menarik perhatian orang ramai, pihak media juga perlu memberikan liputan yang adil. CIJ turut menegaskan apa-apa bentuk halangan terhadap mana-mana organisasi media daripada membuat sebarang liputan adalah tidak boleh diterima. Oleh itu, kepentingan awam hanya boleh dipenuhi jika media dibenarkan untuk melakukan tugas mereka berdasarkan prinsip-prinsip keadilan dan objektif. CIJ inginkan masyarakat yang demokratik, bebas di mana rakyat menikmati kebebasan media dan kebebasan untuk mendedahkan, mencari dan menyampaikan maklumat.

Hakikatnya Pakatan Rakyat yang selama ini menyatakan kerajaan BN tidak boleh menyekat liputan media, tetapi mereka sendiri mengamalkan sekatan liputan media dan menyembunyikan maklumat yang benar. Mereka mahu menyembunyikan sesuatu yang TIDAK BETUL daripada pengetahuan orang ramai.

Tiada ulasan: